Gjør det vondt å tatovere seg?

Det korte svaret er ja, tatoveringer gjør vondt. Hvor vondt det er avhenger av mange forskjellige faktorer. For eksempel lengden på tatoveringsøkten, smerteterskel, tatoveringsstil og plasseringen på kroppen.

HVOR ER DET MINST VONDT?

Det finnes ikke et enkelt svar på dette spørsmålet. Hvordan smerten oppleves er individuelt, og baseres på blant annet smerteterskel. Man kan tenke seg at de stedene med mest «kjøtt» under huden er de stedene som oppleves minst smertefullt. eksempler på dette kan være overarm,  underarm og yttersiden av låret. Det vil likevel alltid finnes unntak på disse huskereglene. eksempelvis oppleves ofte innsiden av lår, rumpe eller deler av leggen for mange mer smertefullt enn de overnevnte stedene.

HVOR ER DET VONDEST?

På lik linje med de minst vonde plassene, er de mest smertefulle plassene å få en tatovering svært individuelt.  Noen mennesker opplever og håndterer smerten bedre enn andre. Ofte oppleves smerten mest intens der huden er tynn eller der det tatoveres «rett på bein».  Med det menes de stedene du tydelig kan kjenne skjelettet, som for eksempel knær, albu, fotristen eller ribbein.

BURDE MAN TENKE PÅ SMERTE NÅR MAN SKAL VELGE PLASSERING?

Vi vet at mange lurer på hvilke steder som er mindre vonde når de skal plassere tatoveringen sin. dette gjelder kanskje særlig når det er snakk om første tatovering. Vårt råd er å ikke la tanken på smerte styre deg bort fra plasseringen du virkelig ønsker. Selv om enkelte områder kan være vondere enn andre, så er lengen på tatoveringsprosedyren relativt kort i forhold til hvor lenge tatoveringen skal sitte på kroppen din.

HVORDAN FØLES DET Å TATOVERE SEG?

Det er umulig å kartlegge hvordan smerte føles, nettopp fordi den føles så forskjellig fra person til person. De fleste du snakker med vil si at å få en tatovering føles mer ubehagelig enn smertefullt. Enkelte vi snakker med beskriver følelsen som en kombinasjon av en brennende følelse og svie heller enn en stikkende følelse.

Tattoo stavanger tatovering stavanger

FAKTORER SOM PÅVIRKER SMERTEN

Som nevnt innledningsvis er det mange faktorer som påvirker smerten, men visste du at det er flere av dem du kan regulere selv? noe av det viktigste er mat og drikke. Dersom du sørger for å gi kroppen din tilstrekkelig mat og drikke (aller helst av den næringsrike typen) vil kroppen din håndtere smerten mye bedre og sørge for at du holder den ut over lengre tid. Av samme grunn er det viktig å møte godt uthvilt og så stressfri som mulig til tatoveringstimen.

kroniske sykdommer kan i mange tilfeller spille en rolle for hvordan smerte oppleves. Grunnen til dette er at kroppen allerede er belastet. 

Vi ser også at menstruasjon hos kvinner har en stor innvirkning på smerteterskelen. smerten oppleves ofte betydelig større når man har mensen enn hva den gjør utenom menstruasjon. En teori er at kvinners smerteterskel er høyere før og under eggløsning, når østrogen nivået er på det høyeste.

HVORDAN HÅNDTERE SMERTEN NÅR DEN OPPSTÅR

For uten om de tingene som er nevnt ovenfor finnes det en rekke metoder for å håndtere smerten best mulig når den først inntreffer. Mange liker å distrahere seg fra smerten ved hjelp av for eksempel film, en bok eller musikk. Vi synes det er kjempe flott å ha med seg noe man kan fokusere på, men husk at det er viktig å tenke på om underholdningen vil være forstyrrende for tatovøren eller skape bevegelser i kroppsdelen som blir tatovert. hvis du er usikker kan du sende en melding til tatovøren i forkant av timen. 

For å håndtere smerten er det viktig å stille mentalt forberedt. Prøv å skap deg selv en god dag før du kommer for å sikre deg at du føler deg rustet og klar for timen din. Skulle du føle at smerten blir såpass ille at du trenger enda mer hjelp er pusteteknikker i mange tilfeller en redning. Si i fra til artisten din hvordan du har det.

Tatovøren kjenner til gode pusteteknikker og vet hvordan å jobbe med nålen samtidig som du jobber med å få tilstrekkelig luft ned i lungene. Det er vanlig å føle at smerten blir verre på slutten av en veldig lang session. Be om pauser der du trenger det og husk å holde kroppen både hydrert og ernært igjennom hele timen din. 

KAN MAN BRUKE BEDØVELSE?

Dersom du vurderer å bruke bedøvelseskrem er det svært viktig at du kontakter studioet på forhånd for å se om dette er noe studioet tilbyr. Dersom man har påført bedøvelseskrem på huden på forhånd vil vi ikke utføre tatoveringen. Dette er av hensyn til din helse, ettersom det finnes flere falske bedøvelsesprodukter. Du kan lese mer om tatovering og bedøvelse (her) 

HVA HVIS JEG IKKE HOLDER UT?

Vi vet at noen er bekymret for å ikke holde ut tatoveringen og dermed ikke klarer å fullføre den. Dette gjelder spesielt for de som skal tatovere seg for første gang eller de som starter på store prosjekter. Kroppene våre fungerer forskjellig og som du nå vet er det mange grunner til at vi reagerer ulikt på smerte. Dersom du ikke klarer å fullføre tatoveringstimen din hjelper vi deg med å kartlegge hva som kan være årsaken slik at vi sammen kan prøve å løse det til neste time.

For mange kropper er det bedre å dele tatoveringen opp i mindre sessions.  Dersom det gjelder deg vil vi hjelpe deg å tilrettelegge for det. I de tilfellene der tatoveringen allerede er påbegynt er det viktig at du forteller tatovøren din at du tror du vil trenge mindre økter av gangen slik at tatovøren kan finne en avslutning som gjør det lett å plukke opp tråden til neste gang. I disse tilfellene kan det hende artisten trenger litt tid på å runde av.

Skrevet av

Del

Tattoo stavanger tatovering stavanger

Abonner

Kommer

Følg oss

Tattoo stavanger tatovering stavanger inspirit tattoo

Relaterte innlegg

Tattoo stavanger tatovering stavanger inspirit tattoo
Tattoo guiden

Bedøvelse

En tatoverings prosess kan være langvarig og smertefull, og det er…

Les mer »