Etterbehandling

Innholdsfortegnelse

Nå som tatovøren har gjort sin del av jobben, er det opp til deg å etterbehandle tatoveringen din riktig, slik at du oppnår best mulig resultat. Husk at tatoveringen din er et åpent sår og at den må behandles deretter.

Tatoveringen er ikke permanent før den er ferdig grodd, og tatoveringen kan endre på seg under gro og etterbehandlingsprosessen . For at tatoveringen din ikke skal falme og miste detaljer, er det viktig at du tar godt vare på tatoveringen og følger våre etterbehandlings instrukser etter at du har forlatt studioet. 

Etterbehanlding

Hva trenger jeg?

  • Etterbehandlingskrem (Kjøpes i studioet)
  • Medisinsk grønnsåpe (Kjøpes i studioet eller apotek)

Bandasjen

Hvis tatoveringen din er bandasjert med Tegaderm (Second Skin), bør du la bandasjen være på i 3-4 dager. I løpet av denne tiden er det normalt å se noe væskeansamling under bandasjen.

Hvis tatoveringen din er bandasjert med plastfolie, skal bandasjen være på i mellom 12 timer til 24 timer.

Hvis bandasjen begynner å lekke, må du fjerne bandasjen og følge de vanlige ettervernsinstruksjonene som er oppført nedenfor.

Følg anmodningen fra tatovøren om hvor lenge bandasjen skal være på.

Fjerning av bandasjen

Når bandasjen fjernes, vask tatoveringen grundig med vann og medisinsk grønnsåpe til huden er helt fri for blod og overflødig blekk. La tatoveringen lufttørke eller tørk forsiktig med et rent og mykt håndkle før du smører på et tynt lag etterbehandlingskrem.

Second Skin må fjernes skånsomt, gjerne under rennende vann.

Smøring og vask

Vask tatoveringen med vann og medisinsk grønnsåpe. La tatoveringen lufttørke i noen minutter eller tørk forsiktig med et rent og mykt håndkle før du smører på et tynt lag etterbehandlingskrem. Gjenta 3-4 ganger daglig.

Etter noen dager vil du oppleve at det dannes en tynn hinne over tatoveringen, som begynner å flasse. Målet er å unngå skorpedannelse på tatoveringen, da det kan medføre til tap av blekk i tatoveringen. Fortsett å smøre tatoveringen som nevnt ovenfor til tatoveringen er ferdig grodd. Dette tar normalt sett 3-4 uker.

Forhåndsregler

En tatovering er et åpent sår mens den gror, og den er derfor sårbar for betennelser og infeksjoner. De aller fleste infeksjoner oppstår ved at etterbehandlings instrukser ikke følges. Brukte håndklær, skitne klær og sengetøy inneholder mye bakterier. Ta dine forhåndsregler da tatoveringen din er sårbar mens den gror.

Håndhygiene

Hendene våre blir hele tiden utsatt for bakterier, fra å ta på et dørhåndtak til å ta på mobiltelefonen. Det er derfor viktig å alltid vaske hendene grundig før du smører eller tar på tatoveringen.

Forhåndsregler

  • God håndhygiene
  • Ikke klø eller plukk på tatoveringen
  • Bruk rent sengetøy
  • Bruk rene og løse klær over det tatoverte området
  • Bruk rene håndklær
  • Unngå badstue/sauna
  • Unngå bakterielle miljøer
  • Unngå at tatoveringen kommer i direkte kontakt med barnehender eller dyr

Sol og solarium

Om du har en fersk tatovering, skal du ikke utsette tatoveringen for direkte sollys før tatoveringen er ferdig grodd. Dette gjelder også for solarium. Når tatoveringen er grodd anbefaler vi å smøre med en solkrem med høy faktor.

Vann og bading

Som ny tatovert skal du ikke bade, uansett type vann om det er i hav, innsjø, basseng eller badekar. Da dette kan medføre til komplikasjoner for tatoveringen mens den gror. Vi anbefaler at du holder deg til å korte dusjer frem til at tatoveringen er grodd.

Trening og fysisk arbeid

Unngå trening og hardt fysisk arbeid i minst 48 timer etter at du har tatovert deg. Dette er fordi dette er tiden kroppen trenger på at såret skal lukke seg og for at tatoveringsblekket skal sette seg ordentlig i huden. Trening og hardt fysisk arbeid under gro prosessen kan også føre til komplikasjoner slik som infeksjoner eller at tatoveringen falmer. 

Infeksjoner og betennelse

Det er helt normalt at tatoveringen blir rød, hoven og øm samme dag og gjerne et par dager etter at tatoveringen ble laget. Musklene kan også bli ømme og det er helt naturlig at tatoveringen gir fra seg litt blod og lymfevæske de første dagene. Husk at en tatovering er et åpent sår mens den gror og den er derfor sårbar for infeksjoner og betennelse. De fleste infeksjoner oppstår normalt sett av egen uforsiktighet eller fordi tilfredsstillende etterbehandling ikke blir fulgt. Det er både bedre og enklere å stelle tatoveringen enn å måtte stelle infeksjoner.

Betennelse

Betennelse (inflammasjon) er kroppens lokale reaksjon på en skade. Betennelser er svært vanlige og kan oppstå i hele kroppen og er ikke farlig. Betennelser forårsakes av mange ulike typer skade og kan ses på som første del av kroppens reparasjonsprosess. Betennelsen innebærer at det skadede området tiltrekker seg hvite blodceller og bindevevsceller for å fjerne ødelagt vev og danne nytt.

Symptomer på betennelse: rødhet, væske, varme, hevelse og smerte.

Infeksjon

Infeksjoner skyldes vanligvis bakterier eller virus. De fleste bakterieinfeksjonene gir akutte betennelser som kroppen klarer å behandle selv. Enkelte bakterier gir imidlertid mer langtrukne eller kroniske forløp. I bekjempelsen av virusinfeksjoner bruker kroppen en annen del av immunforsvaret enn ved bakterieinfeksjoner. Det skyldes at virusene trenger inn i kroppens celler og er vanskeligere å oppdage for immuncellene. Eksempler på akutte virusinfeksjoner er forkjølelse og kyssesyke.

Symptomer på infeksjoner kan være om tatoveringen væsker gult eller grønt, unormalt mye smerte i tatoveringen, nedsatt allmenntilstand og feber.

Dersom du opplever symptomer på infeksjoner anbefaler vi at du kontakter oss ved å sende en tekstmelding med bilde av tatoveringen til 40851124 eller på sosiale medier for vurdering og videre veiledning. I de aller fleste tilfeller anbefaler vi å smøre tatoveringen med Bacimycin salve to til tre ganger daglig i tre dager. Bacimycin er et legemiddel til behandling av infeksjoner i hudoverflaten, og selges på apotek. Ved akutte tilfeller anbefaler vi å oppsøke lege eller legevakt.

Allergiske reaksjoner

Allergiske reaksjoner kan forekomme. Kjennetegn som kan tyde på en allergisk reaksjon er om tatoveringen er unormalt hoven, klør, eller utslett rundt tatoveringen. Dersom du får en allergisk reaksjon vil dette sannsynligvis fremkomme kort tid etter at du tok tatoveringen.

Det stilles strenge krav tatoveringsblekk i Norge, og allergiske reaksjoner er derfor sjeldne, men allergiske reaksjoner er uansett alltid en risiko.

Dersom du mistenker en allergisk reaksjon kontakt lege fortløpende. Vi anbefaler også at du kontakter oss slik at vi kan gi nyttig informasjon om tatoveringsblekket og utstyret som er brukt.

Vanlige feil

En av de vanligste feilene er å smøre tatoveringen for mye av gangen, og ikke la huden puste. Dette kan fort føre til komplikasjoner slik som utslett og kviser, og muligens infeksjon.