Aftercare
Etterbehandling av tatovering
Nå som tatovøren har gjort sin del av jobben, er det opp til deg å etterbehandle tatoveringen din riktig, slik at du oppnår best mulig resultat. Husk at tatoveringen din er et åpent sår og at den må behandles deretter.
Tatoveringen er ikke permanent før den er ferdig grodd, og tatoveringen kan endre på seg under gro og etterbehandlingsprosessen . For at tatoveringen din ikke skal falme og miste detaljer, er det viktig at du tar godt vare på tatoveringen og følger våre etterbehandlings instrukser etter at du har forlatt studioet.
Etterbehandling
-Etterbehandlingskrem (Kjøpes i studioet)
-Medisinsk grønnsåpe (Kjøpes i studioet eller apotek)
Hvis tatoveringen din er bandasjert med Second Skin, bør du la bandasjen være på i 3-4 dager. I løpet av denne tiden er det normalt å se noe væskeansamling under bandasjen.
Hvis tatoveringen din er bandasjert med plastfolie, skal bandasjen være på i mellom 12 timer til 24 timer.
Hvis bandasjen begynner å lekke, må du fjerne bandasjen og følge de vanlige ettervernsinstruksjonene som er oppført nedenfor.
Følg anmodningen fra tatovøren om hvor lenge bandasjen skal være på.
Når bandasjen fjernes, vask tatoveringen grundig og skånsomt med vann og medisinsk grønnsåpe til huden er helt fri for blod og overflødig blekk. La tatoveringen lufttørke eller tørk forsiktig med et rent og mykt papirhåndkle før du smører den med et tynt lag etterbehandlingskrem.
Second Skin må fjernes skånsomt, gjerne under rennende vann.
Vask
Vask tatoveringen 1-2 ganger daglig med vann og medisinsk grønnsåpe. La tatoveringen lufttørke i noen minutter eller tørk forsiktig med et rent og mykt papirhåndkle før du smører med etterbehandlingskrem.
Smøring
Smør tatoveringen med et tynt lag etterbehandlingskrem 3-4 ganger daglig (morgen, ettermidag og kveld)
Etter noen dager vil du oppleve at det dannes en tynn hinne over tatoveringen, som begynner å flasse. Målet er å unngå skorpedannelse på tatoveringen, da det kan medføre til tap av blekk i tatoveringen. Fortsett å smøre tatoveringen som nevnt ovenfor til tatoveringen er ferdig grodd. Dette tar normalt sett 3-4 uker.
Informasjon
En tatovering er et åpent sår mens den gror, og den er derfor sårbar for betennelser og infeksjoner. De aller fleste infeksjoner oppstår ved at etterbehandlings instrukser ikke følges. Brukte håndklær, skitne klær og sengetøy inneholder mye bakterier. Ta dine forhåndsregler da tatoveringen din er sårbar mens den gror.
Ta dine forhåndsregler:
- God håndhygiene
- Ikke klø eller plukk på tatoveringen
- Bruk rent sengetøy
- Bruk rene og løse klær over det tatoverte området
- Bruk rene håndklær
- Unngå badstue/sauna
- Unngå bakterielle miljøer
- Unngå at tatoveringen kommer i direkte kontakt med barnehender eller dyr
Hendene våre blir hele tiden utsatt for bakterier, fra å ta på et dørhåndtak til å ta på mobiltelefonen. Det er derfor viktig å alltid vaske hendene grundig før du smører eller tar på tatoveringen.
Om du har en fersk tatovering, skal du ikke utsette tatoveringen for direkte sollys før tatoveringen er ferdig grodd. Dette gjelder også for solarium. Når tatoveringen er grodd anbefaler vi å smøre med en solkrem med høy faktor.
Som ny tatovert skal du ikke bade, uansett type vann om det er i hav, innsjø, basseng eller badekar. Da dette kan medføre til komplikasjoner for tatoveringen mens den gror. Vi anbefaler at du holder deg til å korte dusjer frem til at tatoveringen er grodd.
Unngå trening og hardt fysisk arbeid i minst 48 timer etter at du har tatovert deg. Dette er fordi dette er tiden kroppen trenger på at såret skal lukke seg og for at tatoveringsblekket skal sette seg ordentlig i huden.
En tommelfingerregel her er at hvis noe gjør unormalt vondt, bør du gi det hvile, og ikke glem å kontakte en lege hvis noe virker galt! Hvis selve tatoveringen gjør vondt under trening, kan du smøre den med etterbehandlingskrem for å se om det hjelper.
Du bør også unngå å trene musklene i og rundt området for tatoveringen, da dette kan føles stramt og forårsake mer smerte. Fordi tatoveringen for øyeblikket er et stort sår, kan bevegelse (og voksende!) muskler i det nevnte området føles mer smertefullt. Av hygieniske årsaker må du vaske treningsklærne før og etter treningsøkten.
Vi vil i utgangspunktet fraråde all aktivitet på et treningsstudio for å unngå kontakt med bakterier mens tatoveringen leger.
Infeksjon og betennelse
Det er helt normalt at tatoveringen blir rød, hoven og øm samme dag og gjerne et par dager etter at tatoveringen ble laget. Musklene kan også bli ømme og det er helt naturlig at tatoveringen gir fra seg litt blod og lymfevæske de første dagene.
Infeksjon er alltid en potensiell risiko ved enhver prosedyre der hudbarrieren brytes, enten det er gjennom tatovering, kirurgi eller andre medisinske inngrep. Huden fungerer som kroppens første forsvarslinje mot bakterier og mikroorganismer, og når denne barrieren brytes, vil det alltid være en risiko for infeksjoner, selv om tatoveringen utføres i et rent og kontrollert miljø med sterile nåler og utstyr, øker risikoen for en infeksjon etter at du forlater studioet.
Hjemmemiljøet og andre omgivelser uten strenge hygienetiltak er ikke kontrollerte på samme måte. Her utsettes tatoveringen for bakterier fra sengetøy, klær, støv, kjæledyr og berøring med urene hender.
For å redusere risikoen er det viktig å følge etterbehandlings instruksene nøye, unngå å berøre tatoveringen med skitne hender og bruke anbefalte produkter for sårpleie. Skulle tegn på infeksjon oppstå – som økende rødhet, hevelse, varme, puss eller vedvarende smerte – bør man kontakte lege for videre vurdering.
Symptomer på infeksjoner kan være om tatoveringen væsker gult eller grønt, unormalt mye smerte i tatoveringen, nedsatt allmenntilstand og feber.
Dersom du opplever symptomer på infeksjoner anbefaler vi at du kontakter oss ved å sende en tekstmelding med bilde av tatoveringen til 40851124 for vurdering og videre veiledning. I de aller fleste tilfeller anbefaler vi å smøre tatoveringen med Bacimycin salve to til tre ganger daglig i tre dager. Bacimycin er et legemiddel til behandling av infeksjoner i hudoverflaten, og selges på apotek.
Ved akutte tilfeller eller alvorlige symptomer anbefaler vi å oppsøker legevakt umiddelbart (Ring 116 117) ikke vent på svar fra tatovøren!.
Betennelse (inflammasjon) er kroppens lokale reaksjon på en skade. Betennelser er svært vanlige og kan oppstå i hele kroppen og er ikke farlig. Betennelser forårsakes av mange ulike typer skade og kan ses på som første del av kroppens reparasjonsprosess. Betennelsen innebærer at det skadede området tiltrekker seg hvite blodceller og bindevevsceller for å fjerne ødelagt vev og danne nytt.
Symptomer på betennelse: rødhet, væske, varme, hevelse og smerte.
Allergiske reaksjoner kan forekomme etter en tatovering, selv om det er sjeldent. Tegn på en mulig allergisk reaksjon er ofte unormal hevelse, intens kløe eller utslett rundt tatoveringen. Dersom du opplever en allergisk reaksjon, vil dette vanligvis oppstå kort tid etter at tatoveringen er utført.
I Norge stilles det strenge krav til tatoveringsblekk, noe som gjør alvorlige allergiske reaksjoner sjeldne. Likevel er det viktig å være klar over at man også kan reagere på andre elementer i tatoveringsprosessen, som desinfeksjonsmidler, hansker, etterbehandlingsprodukter eller bandasje.
Dersom du mistenker en allergisk reaksjon, kontakt lege fortløpende for vurdering. Vi anbefaler også at du tar kontakt med tatovøren din slik at tatovøren ved behov gi nyttig om blekket og utstyret som er brukt.
Annet
Bepanthen og Helosan er begge produkter som mange bruker for hudpleie, men de frarådes vanligvis til tatoveringer. Her er hvorfor:
1. Bepanthen
Bepanthen inneholder lanolin, som er et naturlig fettstoff fra sauens ull. Selv om lanolin kan være fuktighetsgivende, kan det føre til at huden ikke puster ordentlig. Når huden ikke får puste, kan det forsinke helbredelsen av tatoveringen og øke risikoen for infeksjon. I tillegg kan lanolin forårsake allergiske reaksjoner hos noen mennesker, noe som kan irritere den åpne huden på en fersk tatovering.
2. Helosan
Helosan er primært en fuktighetskrem, laget for tørr hud, og er ikke beregnet for sårpleie. Selv om det kan bidra til å holde huden myk og beskytte mot uttørking, inneholder Helosan ikke aktive ingredienser som fremmer helbredelsen av sår.